Alimente care cresc masa musculară

Credința generală este că un regim adecvat creșterii masei musculare și diminuării stratului de grăsime care acoperă mușchii ar trebui să conțină preponderent alimente bogate în proteine și să fie sărac în grăsimi și în alimente care conțin carbohidrați.

Ultimele cercetări științifice au concluzionat că cel mai potrivit regim pentru a susține un program de antrenament dedicat creșterii masei musculare este unul echilibrat care satisface nevoile energetice specifice fiecărui organism și care conține un aport adecvat atât de macronutrienți, cât și de micronutrienți.

Mai mult, s-a constatat că un regim alimentar deficitar din punct de vedere caloric sau al nutrienților conținuți, asociat antrenamentelor fizice solicitante, poate duce la pierderea masei musculare și a rezistenței la efort, precum și la creșterea sensibilitătii la diverse boli. Antrenamentele fizice de rezistență reprezintă un stimul obligatoriu pentru sinteză de proteine musculare. Dar nu suficient… Aderarea la un regim alimentar potrivit reprezintă o condiție esențială pentru realizarea acestui obiectiv.

 1. Cum ar trebui să fie structurat un regim alimentar necesar creșterii masei musculare? 

Prima condiție necesară pentru ca regimul alimentar să susțină nivelul antrenamentelor fizice de rezistență este că acesta să conțină suficiente calorii. Majoritatea celor care își doresc concomitent cu creșterea masei musculare și diminuarea stratului de grăsime care acoperă mușchii, greșesc prin a consuma mult mai puține calorii decât ar avea nevoie. Acest lucru poate avea rezultate nefavorabile atât în ceea ce privește performanța fizică cât și obiectivul propus. Numărul total al caloriilor necesare într-o zi variază în funcție de obiectivul propus dar și de greutatea actuală, de tipul și nivelul antrenamentelor fizice, precum și de metabolismul fiecărui pacient.

În general, cei care aderă la un program obișnuit de exerciții fizice (3 ședințe pe săptămâna, cu o durată de 30-40 minute și în timpul căreia se consumă aproximativ 200-400 kcal) au nevoie de aproximativ 25-35 kcal/kg corp/zi.

O altă condiție necesară pentru ca regimul alimentar să susțină sinteza de proteine musculare este ca acesta să conțină cantitatea optimă de nutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale).

 2. Care este cantitatea optimă de proteine și care sunt alimentele care s-au dovedit eficiente în susținerea creșterii masei musculare?  

Cel mai controversat subiect din domeniul nutriției sportive este reprezentat de necesarul zilnic de proteine pentru susținerea creșterii masei musculare.

International Society of Sports Nutrition a emis recent un set de recomandări potrivit cărora cantitatea optimă de proteine corespunde unui aport zilnic cuprins între 1.4-2 g proteine/kg corp. Cu alte cuvinte, regimul alimentar ar trebui să conțină proteine într-un procent ce poate varia între 10-35% din aportul caloric zilnic.

Printre cele mai recomandate surse de proteine se regăsesc laptele, iaurturile semidegresate, brânza proaspătă cu conținut redus de grăsime, oul și carnea slabă (vită, pui, curcan, pește).

3. Care este cantitatea recomandată de grăsimi și care sunt alimentele sănătoase, corespunzătoare acestei categorii?  

Recomandările cu privire la aportul optim zilnic de lipide (sau grăsimi) sunt aproape similare cu cele pentru populația generală. În general, se recomandă consumul unei cantități moderate de grăsimi, corespunzătoare unui procent de aproximativ 30% din totalul caloric zilnic. Unul dintre rolurile acestora este de a menține un nivel corespunzător al testosteronului, un hormon al cărui nivel plasmatic poate scădea de-a lungul anumitor programe de exerciții fizice.

Sursele sănătoase de grăsimi alimentare sunt reprezentate de uleiuri vegetale nerafinate, nuci, alune, migdale, caju, semințe de orice fel, avocado sau peștele gras.

4. Care este cantitatea optimă de carbohidrați și care sunt alimentele recomandate? 

Un regim alimentar care conține un procent de 45-55% carbohidrați, poate susține un nivel de activitate fizică corespunzător unui program obișnuit de exerciții fizice. Se recomandă ca majoritatea carbohidraților să fie din categoria celor complecși. Printre cele mai potrivite surse alimentare se regăsesc cerealele integrale, pâinea integrală, orezul brun sau cel sălbatic, paștele integrale, legumele și fructele.

Concluzie 

Procesul de creștere a masei musculare este unul de durată, pe parcursul căruia este nevoie de răbdare, perseverență și de un regim alimentar atent conceput, care să asigure toți nutrienții de care organismul are nevoie. Varietatea este una dintre condițiile esențiale unui regim alimentar echilibrat, fiecare dintre cei trei macronutrienți având roluri diferite în structură și funcționarea optimă a organismului.

Acest articol a fost publicat în Click! Sănătate.

Lasati un comentariu

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.